© Tomas Hulik/WWF

  

RYS OSTROVID

Poznáme ho z vybraných slov, ale z našej prírody sa stráca.

Staň sa naším podporovateľom a pomôž rysov chrániť!

 

  • Rys ostrovid je naša najväčšia mačkovitá šelma.
  • Označuje sa ako duch našich lesov a máte veľké šťastie, ak sa vám podarí stretnúť ho vo voľnej prírode. 
  • Prvé meno získal podľa svojej ryšavej srsti a druhé pre svoj ostrý zrak.
  • Počas dňa zbadá myš aj na vzdialenosť 70 m a srnca na 500 metrov.
  • V Európe bol rys takmer vyhubený a aj dnes sa stále viac stráca z našej prírody. 

  • Každý rys je jedinečný vďaka špecifickej kresbe srsti. 
  • Žije ako samotár. Veľkosť jeho teritória sa pohybuje až do 350 km2.
  • Mláďatá sa rodia v máji-júni. Stará sa o ne matka a zostávajú s ňou rok. Potom si hľadajú vlastné teritórium. 
  • Rys má nielen ostrý zrak, ale aj výborný sluch. Štetinky na ušiach mu pomáhajú lepšie počuť.
  • Na rozdiel od vlka nestavia úspech pri love na vytrvalosti, ale na rýchlom útoku. Korisť pozoruje z úkrytu, priblíži sa k nej nepozorovane na vzdialenosť pár desiatok metrov a zaútočí. Rys váži len zhruba 25 kg, no dokáže uloviť aj 150 kg jeleňa, ktorý mu vystačí aj na týždeň. 

  • Rys ostrovid obýva nielen európsky kontinent, ale aj ázijskú časť Ruska a Mongolska a krajiny Blízkeho východu.
  • V Európe sa vyskytuje v Karpatoch, Poľsku, Rusku, Škandinávii a Bielorusku.
  • Na Slovensku rysy žijú na severnom, strednom a východnom Slovensku, no všade len v malých počtoch.
  • Nevyskytujú sa vo všetkých pohoriach, kde by mali vhodné podmienky na život. Chýbajú v Bielych či v Malých Karpatoch.
  • Dôvodom sú rôzne ohrozenia.
  • Mnohé výskumy ukázali, že rysy žijú kratšie ako by mohli.

  • Rys bol v Európe takmer vyhubený. Na Slovensku žilo v 30-tych rokoch 20. storočia už len zhruba 50 jedincov (Zdroj: program starostlivosti).
  • Celoročnú ochranu priznala rysovi vyhláška v roku 2001. Napriek tomu je v našej prírode rysov stále menej.
  • Podľa posledných výskumov  v nej zostáva už len 200-300 jedincov. (Viac v rozhovore s vedcom. Zavesíme a prelinkneme). 
  • Rysa ohrozuje pytliactvo, strata vhodného prirodzeného  prostredia, doprava a tiež fragmentácia krajiny. To znamená rozdeľovanie prírodných území na stále menšie časti, ktoré od seba oddeľujú cesty, diaľnice a ľudské obydlia. Každoročne zahynú niektoré jedince aj dôsledkom stretov s dopravou.

  • Pracujeme na monitoringu migračných trás veľkých šeliem vrátane rysov.
  • Mapujeme a identifikujeme kritické miesta prechodu ciest a iných prekážok.
  • Presadzujeme ochranu a obnovu prírodnej krajiny.
  • Upozorňujeme na dopady fragmentácie biotopov.
  • Presadzujeme opatrenia, ktoré ochránia rysov pri ich putovaní krajinou.
  • Pomáhame pri obnove prirodzených remízok a biokoridorov pre zvieratá v otvorenej krajine .

  

© Staffan Widstrand / WWF


PRIDAJ SA A SYMBOLICKY SI ADOPTUJ RYSA!

Každému darcovi s príspevkom nad 30 EUR pošleme elektronický certifikát symboliky potvrdzujúci „adopciu“ rysa. 

Tieto Vianoce môžete ochranu rysa podporiť aj kúpou limitovanej série ponožiek na webe či v niektorej predajni fusakle.sk. Darujte ponožky aj svojím priateľom či rodine a pozvite ich medzi adoptívnych rodičov. 

Zdieľajte pomoc rysom na svojich sociálnych sieťach.
#zachranrysa #adoptujrysa